Külföldről vásárolt gépjármű kötési okkal abban az esetben kell biztosítást kötni, amennyiben külföldről vásárolt és behozott gépjármű adásvétele történik.

Először a Tulajdonjog megszerzése opcióra kell kattintani, majd ezen belül a Külföldről vásárolt gépjármű okot kell kiválasztani és megadni az Igényelt kockázatviselési kezdetet. Ilyen esetben először a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell fordulni, ahol kiállítják a gépjárműre vonatkozó műszaki adatlapot. Ez az adatlap maximum fél évig vagy a forgalomba helyezési engedély kiadásáig érvényes, valamint szükség lesz rá a regisztrációs adó megállapításához is. Ez követően tudjuk forgalomba helyeztetni a gépjárművet. 


Kötelező biztosítással a forgalomba helyezés első napjával kell rendelkeznünk, így a biztosítást itt is az okmányirodai ügyintézés előtt szükséges intézni. 


Ha a biztosításkötés később történik meg, mint a tulajdonszerződés dátuma, abban az esetben a biztosítással nem rendelkező napokra fedezetlenségi díjat kell fizetnie. A fedezetlenségi díjakról ITT található további információ.